Zij trouwde driemaal met een boerenzoon uit Wijnjeterp en overleefde al haar drie echtgenoten. De eerste was Cornelis Binnes, zijn nakomelingen noemen zich Zwaga. Daarna volgde Roel Jelkes, de stamvader van de familie Oostergo en tenslotte Heere Andries, zoon van Andries Rebbes, van wie de nakomelingen zich Andringa hebben genoemd. De familie Oostergo speelt slechts een bescheiden rol in de geschiedenis van Wijnjeterp, maar de beide andere families waren in de volgende eeuwen onbetwist de leidende figuren in de Wijnjeterper maatschappij. Door veel onderlinge huwelijken wisten ze hun positie te versterken.
Het volgende schema geeft een overzicht van de ingewikkelde relatie tussen beide families. Er is in feite sprake van vier stamreeksen:
Cornelis | Booke | Swaga | Andries |
Cornelis Binnes (Z1 en 104) |
x(1) Inckjen Boockes Swaga x(3) (37) |
Heere Andries (A2 en 36) |
ZWAGA | ANDRINGA |
die dus worden gecombineerd tot twee stambomen, Zwaga en Andringa.
In het algemeen kan gesteld worden dat het grondbezit van de families in de Tsjerkebuert in eerste instantie afkomstig is uit de lijnen Cornelis en Booke. Via de familie Swaga kwamen geld, invloed en ook zeker aanzien binnen bereik. De afkomst in mannelijke lijn van de familie Andringa blijft wat mysterieus, de vader van Heere Andries was 'timmerman in de Meuleburen'. Heeres zakelijk inzicht in de tijd dat de verveningen in Wijnjeterp begonnen, vormde ook een belangrijk aandeel in de latere rijkdom van de familie.
Door te klikken op de koppelingen in de overzichtstabel wordt u naar de betreffende stamreeksen en parentelen geleid.
Gehanteerde nummering
In de stambomen Andringa en Zwaga is voor de nakomelingen van Inckjen Boockes is een daarbij passende nummering gehanteerd. De nakomelingen Andringa zijn met A, de nakomelingen Zwaga met Z aangegeven.
A21 is dan het oudste kind van A2, A213 het derde kind van A21, enz.
Voor de voorouders in de stamreeksen Cornelis, Booke en Swaga wordt de voor kwartierstaten gebruikelijke nummering aangehouden, waarin bijv. de vader van 27 nummer 54 krijgt en de moeder 55. Als nummer 1 is daarbij Andries Tjibbes Andringa (1886-1934) genomen, die alle vier stamreeksen tot zijn voorouders kon rekenen. Het publiceren van zijn volledige kwartierstaat is een voor de toekomst beoogd project ...
Bij familieleden die zowel een stamboomnummer als een kwartierstaatnummer hebben, staat het laatste tussen haakjes vermeld, bijv.:
A211. Heere Andries Andringa (12)