>


Alle Sjoerds en Eebele Alles, de oudst bekende voorvaders

Startpagina

Gastenboek


Email:
Pytsje van der Sluis


Pagina's

    Gezinnen van enkele
    hoofdrolspelers op deze site:


  • Alle Jans van der Sluis en
    Antje Wobbes Rinzema

  • (Vader) Jan Alles van der Sluis
    en Geeske Piers Hemrica

  • (Broeder) Pier Jans van der Sluis
    en Hermina Suardus Posthuma

  • Engbert Suardus Posthuma (ESP)
    en (zuster) Aaltje J. van der Sluis

  • (Neef) Alle Wytzes van der Sluis
    (AWS) en Akke Aukes Wartena

Week van 12 - 18 juni 1870


VORIGE WEEK                                                                    VOLGENDE WEEK

12
Des morgens ben ik met de vrouw, Mintje, Aaltje en Ida Westerdijk naar de kerk te Hemrik geweest, en nadat wij hadden gegeten is Wobbe met de meisjes, behalve Mintje, over Selmien naar Dragten gereden en vervolgens naar B.zwaag, waar ze de tuin van den Heer Van Lynden hebben bezien, en vervolgens over Lippenhuizen weder naar huis. Ik ben des namiddags te huis geweest en des avonds met de vrouw naar Jan Binsma, waar we een kopje koffij hebben gedronken. Binsma was gister naar de maadverhuring geweest, die hoog waren gegaan.

13
Nog altijd drogen, zoodat hoog en laag behoefte aan regen krijgt. Na het ontbijt ben ik naar de Mande- en Takkewijk geweest, waar het land groote behoefte aan water heeft, vervolgens naar het b.weitland achter Pieter W. van der Sluis, die er mooi uitkomt, en toen gezien dat het vlas schoon was en besteld dat ze met de haver zouden beginnen te wieden. Des namiddags ben ik nog weder naar het land geweest en heb vervolgens geschreven.

14
Des morgens ben ik om 8 uur naar Appelscha gereden met de beide dames Westerdijk, vergezeld van Aaltje. Nadat ik een kopje koffij had gedronken, ben ik met Geert naar het veen gegaan en we eerst naar de 10e en 11e wijk, en vervolgens om het einde van die wijk naar de Ravensmeer, waar ze aan het baggelen waren, en van daar bijlangs de Verbindingswijk over het Hogeveen naar huis. Op het veen was alles vrij goed in order en de veenboekweit begon boven de grond te komen, echter was de droogte naar ons gevoelen te sterk. Douwe heeft met Aaltje de beide dames naar de Veenhoop gebracht. Broeder Pier is van Haulerwijk te Appelscha gekomen en met mij naar huis gereden. Hier was ± 50 dagwerk turf van ons opgebrand.

15
Nog steeds droogende. Na ontbeten te hebben ben ik naar het land geweest en om 11 uur met Wobbe en H. Meek naar Gordijk gereden, waar ik eenige boodschappen had te doen en naar de prijs van de wol heb vernomen, waarvan de opgaaf was 90 cent. Aan L.H. Vissia heb ik betaald voor twee voeren hooi f 30=. Van J. Koopmans ontvangen voor ¼ boter f 42,20 cent.

16
Na het ontbijt ben ik naar Lippenhuizen geweest, waar Boke bezig was met schoonmaken van de aardappelen en boekweit, die zeer dun staat, en daarna ben ik naar de Kalkwijk geweest om het hooiland eens te zien. Op de eerste kamp staat het vrij goed, doch de volgende en die van Wobbe hebben beide veel geleden van de droogte. Des namiddags ben ik naar de Takkewijk geweest, waar Hendrik Wijnstra was begonnen te klavermaaijen, doch hier was ook minder op dan voor 14 dagen. In het oosten zaten des avonds eenige donderkoppen, doch later schoonde de lucht weder af en werd de wind wederom noord.

16
Des morgens was het licht bewolkt en liet het zich aanzien dat er veel regen zoude komen. Ook was het weder zeer warm, zoodat de thermometer al vroeg op 22 graden boven het vriespunt stond, doch spoedig wederom daalde. Om acht uur heeft het een weinigje geregend, doch toen liep de wind al weder noordwaarts, dat de geheele voormiddag gedurig veranderde, en tusschenbeiden een weinigje regen, echter niet van betekenis, zoodat de pannen niet eens hebben gelopen. Omstreeks 11 uur heeft een poos buitengewoon hard gewaaid en sedert is het al koeler geworden en des namiddags is er volstrekt geen regen meer gevallen. Boke is weder met eenige wieders naar de boekweit in Lippenhuizen geweest. Pier heeft 100 kilo guano in de westersche akker haver achter de kerk gezaaid en een weinig in de minste plekken vlas.

17
Des nachts weder drogende en des morgens warm. Na het ontbijt ben ik naar het land geweest en vervolgens te huis. Des namiddags meest op het kantoor bezig met schrijfwerk. Wobbe is naar Ureterp en Bakkeveen geweest en B. Pier naar Leeuwarden. In Wijnjeterp is brand in ons boekweitenland geweest, waar Boke des nachts om 1 uur is vandaan gekomen.

18
Des morgens was de hemel bewolkt en liet het zich aanzien dat er heden wel regen zoude komen, hetgeen echter weder is bekoeld, daar de wind evenals vorige dagen weder naar het noorden trok. Voor de middag ben ik naar het land van Eskes geweest, waar Boke met volk bezig was de boekweit te wieden, die ze heden schoon kregen. Des namiddags heeft Boke een zak guano over de minste plekken haver gezaaid. Ik ben des namiddags te huis geweest en heb op het kantoor wat geschreven en in de tuin bezig geweest om alles wat op te knappen. Wobbe heeft de kamp van Doct. Fischer gehuurd om te hooijen. Van Wybren Hottinga heb ik ontvangen de huur verschenen den 12 Mei 1870 f 17=, blijvende nog schuldig van vroeger f 2,50. Aan de vrouw van Billenkamp door de vrouw gegeven f 15=.

Naar top







Startpagina