Week van 16 - 22 januari 1859


VORIGE WEEK                                                                    VOLGENDE WEEK

16
Des morgens naar Lippenhuizen naar de kerk geweest en heeft Dom. gepreekt Luc. 2 vs 41-51: over Jezus op 12-jarigen leeftijd en heeft ons aangetoond dat hoewel dit het eenige was hetwelk uit Jezus' verborgen leven bekend was, het ons toch zeer goed deed zien dat Hij zich oefende en gaarne was bij dezulken van wien hij in de gelegenheid was te kunnen leeren en wijsheid verzamelen. Overigens was hij van mening dat Jezus in zijne jongelingsjaren hoewel braaf en wijs echter onder zijn volk geen opspraak verwekte, en dat op zijn Persoon geene aanmerking als zijnde iets buitengewoons werd gemaakt, stavende dit gevoelen door het gezegde van de Nazerenen is dit niet de zoon van den timmerman enz. Te huis gekomen was S. Frankema van Snikzwaag aldaar om aan mij twee vrachten turf van Appelscha te betalen. Na het eten ben ik met de vrouw naar de Gorredijk gereden en is hij medegereden naar S. de Boer Wed. Wij hebben bij Posthuma en Aaltje thee gedronken en zijn toen weder huiswaarts gekeerd.

17
Des morgens een koe geslacht en ben ik naar B.zwaag naar de Raadsvergadering gegaan, waar alle leden behalve J.G. de Jong, die de koorts had, tegenwoordig waren. In de vergadering onder anderen behandeld het voorstel van de Gemeenteraad van Smallingerland over de weg van Drachten over Ureterp Vallaat naar de Kunstweg in Ureterp, zijnde om de weg gezamenlijk te leggen, doch ieder voor zich zijn aandeel en in zijne gemeente, alsmede het onderhoud ieder voor zich, doch dan wilden zij de tol op de Tonbrug behouden, in welk voorstel de Raad geen genoegen heeft genomen. Verder is over de weg naar Haule besloten om voor daaromtrent een besluit te nemen aangaande de rigting, eerst af te wachten wat de uitkomst zal zijn van de plaatsing der brug te Haulerwijk bij de sluizen. Verder is benoemd tot Commissaris over de slatting van de Boornsterregten J.A. L.a.N., Plaatsvervanger Van der Bij en tot gecommitteerden H.J. Bouwer en A.J. v.d. Sluis. Na afloop van de vergadering naar huis gaande ben ik bij Jacob Sjoukes aangegaan om eens te zien hoe het met de vrouw van Douwe M. Duursma was, die voor de ontzegeling van de goederen van hare vader juist eene beroerte had gekregen, hetwelk mij en ook Doctor Tonckens niet best toescheen. Te huis gekomen heb ik J. Oosterkamp naar Klaske gezonden om haar te zeggen dat hare ouders niet te huis kwamen omdat hare moeder niet wel was, en toen zij hier met Jan is gekomen heb ik haar gezegd dat zij een beroerte had gehad. Mijne vrouw heeft heden ter begravenis geweest van onze smid F. Mook. Jan heeft een perceeltje hout gekocht van S. Aardema en was des avonds naar de Vriendenkring. Ik heb nog even bij Broeder Pier gezien, wiens vrouw nog niet beter was.

18
Bij huis geweest aan het schrijven en heeft De Ruiter op die dag de koe die wij gezamenlijk geslacht hadden, neergehakt. Dezelve woog 562 Lb vleesch en 125 Lb vet. Des namiddags is W.A. van der Sluis hier gekomen en des nachts hier gebleven. Hij heeft mij beloofd de koopbrief van het hoekje grond in het Hogeveen gereed te zullen maken. Des avonds hebben J. Oosterkamp, L.S. de Boer, E. Snoek en H.G. Bijsma met de vrouwen hier geweest. Harde wind den geheelen dag.

19
Des morgens ben ik naar het land geweest en was het mooi zacht weer. Tjeerd v.d. Iest is met Johannes en Siebe naar de Mientebosch om het tweede praamvol hout geweest. Na de middag geschreven en des avonds gerekend met P. Brouwer voor mennen en H.H. van Seijen voor bouwen van het huis van W. Dijkstra 110 guldens, alsmede reparatie etc. 40 guldens. Daarna heb ik mijne vrouw van Pier gehaald en daar een glas wijn gedronken. De borst van Meintje was doorgebroken en zij wat beter. Pier en Jan hebben naar de Compagnie geweest en zijn met de aanpeil begonnen. Ook heb ik berigt gekregen van H. de Groot dat ze in Appelscha ook waren begonnen en heeft hij mij de lijsten gezonden. Des avonds geaccordeerd met J. Oosterkamp voor (behalve vrij huis en tuin en één schaap in de weide) het zomerhalfjaar 5,00 en het winterhalfjaar 4,00 guldens. Bestendig weer.

20
Des morgens hebben ze de praam met hout leeg gemaakt en daarna de dong uit de leegstal in de praam en naar de Takkewijk gebracht, vermengd met kweek en bolster, en een weinig op het land voor E.H. de Vries in de spitten uit de kielgreppels.

21
Des morgens naar het land geweest en toen met Jacop Wijnstra de school in de Hemrik bezocht, Toen is Wijnstra met mij gegaan koffij drinken met het voornemen om des namiddags de school te Lippenhuizen te bezoeken, doch omdat Broeder Thaeke hier kwam hebben wij dit voornemen opgegeven en tot nadere gelegenheid uitgesteld. Thaeke heeft mij gezegd dat Broeder Thijs plan had om Drachten met de woning te verlaten en zich elders te vestigen als slagter en vellenkoper. Nadat Br. Th. hier wat had gegeten en thee gedronken had, is hij over Dragten naar huis gegaan. Jan Jeens heeft het nog aanwezige hout van Bakkeveen tot Olterterp opgenomen. A. Jasper, Tjeerd, Joh. en Siebe hebben het derde en laatste praamvol uit de Mientebosch gehaald. Des avonds hebben Pier en ik bij Vader (waar Herder des nachts was) wat gepraat en een glas warme wijn gedronken.

22
Zijnde de 100e verjaardag van Grootvader had Vader plan ons bij zich te vragen, doch omdat het zaturdag was en Meintje niet vlug was, is zulks niet geschied. A. Jasper heeft met Johannes de praam met hout leeg gemaakt en toen de praam weerom gebracht. Jan Luitzens heeft met Siebe een vak in de berg opgeruimd, stroo overgebracht in de schuur en daarna de rogge op de zolder gebracht en gedorscht. Ook hebben zij de laatste eiken bomen en takken van het hiem van Sijtze L. Binsma gehaald. Jan heeft het jongste paard laten beslaan bij Jan Smid te Kortezwaag.


Naar top